Uskoisitko syöväsi vuodessa kymmeniä kiloja kovaa rasvaa?
Pienillä muutoksilla voi olla iso vaikutus kolesteroliarvoihin – ja joskus ne riittävät ilman lääkkeitä alentamaan kolesterolia riittävästi. Pienten valintojen merkitys vuositasolla lasketaan kiloissa!
Kuinka paljon kovaa rasvaa kertyy vuodessa?
Moni saa ruuasta vuosittain kymmeniä kiloja kovaa rasvaa. Tämä voi johtaa LDL-kolesterolin ("pahan" kolesterolin) kohoamiseen ja altistaa dyslipidemialle, eli veren rasva-arvojen epätasapainolle. Pitkittynyt tilanne lisää riskiä valtimosairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja aivoverenkiertohäiriöihin.
Näin onnistut vähentämään kovan rasvan määrää useilla kiloilla vuodessa!
Kovan rasvan saantia voi helposti vähentää useilla kiloilla tekemällä pieniä muutoksia ruokavalioon. Kun tämän lisäksi vaihdetaan esimerkiksi punainen liha (eli nauta tai possu) kalaan, kanaan tai kasvisvaihtoehtoon, ja vähennetään pikaruokien sekä valmisruokien käyttöä, voidaan päästä jopa kymmenien kilojen vähennykseen kovan rasvan saannissa vuositasolla.
Vähemmän kovaa rasvaa – enemmän hyötyjä!
Ruokavaliomuutokset voivat pienentää kokonaiskolesterolipitoisuutta keskimäärin 3–10 %. Yksilölliset erot voivat olla suuria ja liittyvät erityisesti lähtötilanteeseen. Jos ruokavalio on aiemmin sisältänyt runsaasti kovaa rasvaa ja niukasti kuitua, vaikutus voi olla huomattavasti suurempi.
Miksi kovaa rasvaa kannattaa vähentää?
Kova rasva (eli tyydyttynyt rasva) nostaa veren LDL-kolesterolia, joka on tärkeä riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeille. Siksi on järkevää vähentää kovan rasvan määrää ruokavaliossa ja korvata se pehmeillä, tyydyttymättömillä rasvoilla.
Missä on kovaa rasvaa – ja mitä voi valita tilalle?
Seuraavassa on esimerkkejä kovan rasvan lähteistä ja vinkkejä fiksuihin vaihtoehtoihin:
Esimerkkejä paljon kovaa rasvaa sisältävistä tuotteista ja terveellisistä vaihtoehdoista.
Erityisen kovia rasvapommeja:
🍔 Pikaruoka: pizzat, hampurilaiset, ranskalaiset
🍪 Makeat leivonnaiset: keksit, leivokset, pasteijat
🍫 Herkut: suklaa, jäätelö, makeiset
Näitä ei tarvitse kokonaan kieltää, mutta käyttö kannattaa pitää satunnaisena – ja korvata arjessa terveellisemmillä vaihtoehdoilla.