Miten elää pidempään ja terveempänä? Sydänterveyden 5 riskitekijää, joihin voit itse vaikuttaa

Moni meistä miettii, miten voisi elää pidempään ja säilyttää toimintakyvyn mahdollisimman pitkään. Hyviä uutisia: tuore, kansainvälinen tutkimus osoittaa, että tavallisilla arjen valinnoilla voidaan vaikuttaa yllättävän paljon siihen, kuinka pitkään elämme – ja vielä tärkeämpää, kuinka pitkään pysymme toimintakykyisinä ja ilman sydän- ja verisuonisairauksia.

📰 Tämä kirjoitus pohjautuu artikkeliin, joka on julkaistu Lääketieteellisessä Aikakauskirjassa Duodecim 2025;141(13):1079–. Alkuperäinen tutkimus on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä vuonna 2025.

5 sydän- ja verisuonitautien riskitekijää, joihin voit vaikuttaa

Tutkimuksessa seurattiin yli miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Tarkastelussa oli viisi sydämen terveyteen vaikuttavaa tekijää:

  1. Kohonnut verenpaine

  2. Korkea kolesteroli

  3. Epäterveellinen paino (liika tai liian vähäinen)

  4. Diabetes

  5. Tupakointi

Miten nämä riskitekijät vaikuttavat elinvuosiin ja sairastumiseen?

Tutkimus osoitti, että ihmiset, joilla ei ollut yhtään näistä riskitekijöistä keski-iässä, elivät merkittävästi pidempään ilman sydänsairauksia – ja ylipäätään pidempään.

📌 Esimerkiksi:

  • 50-vuotiaat miehet, joilla ei ollut riskitekijöitä, saivat keskimäärin 11 tervettä lisävuotta verrattuna niihin, joilla oli kaikki viisi riskiä.

  • Naisilla ero oli vielä suurempi: 13,3 vuotta lisää terveitä elinvuosia.

  • Kokonaiselinajan odote kasvoi miehillä lähes 12 vuotta, naisilla jopa 14,5 vuotta.

Jos riskit olivat kunnossa, jopa 47 % naisista ja 32 % miehistä eli 90-vuotiaiksi. Jos kaikki viisi riskitekijää olivat läsnä, luku oli vain 12 % naisilla ja 6 % miehillä.

Ei ole liian myöhäistä – nämä pienet muutokset pidentävät elämää ja toimintakykyä

Tutkimuksessa havaittiin, että vaikka riskitekijöitä oli kertynyt, niiden korjaaminen paransi ennustetta merkittävästi:

  • Verenpaineen saaminen hallintaan lisäsi erityisesti terveitä elinvuosia.

  • Tupakoinnin lopettaminen pidensi koko elämää eniten.

  • Jokainen parantunut riskitekijä toi lisävuosia – yksi kerrallaan on jo hyvä alku!

Terveelliset elämäntavat siirtyvät usein sukupolvelta toiselle.

OmaDosetti tukena sydänterveyden parantamisessa

Jos sinulla on käytössä verenpainelääkkeitä, kolesterolilääkitys, insuliini tai diabeteslääkkeitä, tai jos tupakointi on vielä osa arkea, ota yhteyttä ja suunnitellaan sinulle yksilöllinen omahoitosuunnitelma.

Me OmaDosetissa tiedämme, että lääkityksen hallinta voi joskus tuntua hankalalta. Siksi tarjoamme henkilökohtaista neuvontaa ja lääkityksen tarkastuksia etävastaanoton kautta – helposti ja turvallisesti kotoa käsin. Erityisosaamistamme on tyypin 2 diabeteksen hoito. Etävastaanotolla suunnittelemme sinulle yksilöllisen omahoitosuunnitelman ja tarkistamme, että lääkehoitosi on sinulle paras mahdollinen ja Käypä Hoito suosituksen mukainen.

💡 Haluatko tietää, miten voit pienentää omaa sydän- ja verisuonitautiriskiäsi?
💬 Varaamalla ajan OmaDosetin etävastaanotolle saat asiantuntevaa ohjausta, ja yhdessä voimme tarkastella lääkitystäsi, arjen tottumuksia ja mahdollisia parannuskohtia.

👉 Ota yhteyttä – tehdään pienistä muutoksista suuria vaikutuksia!

Seuraava
Seuraava

Verenpaine ei tunnu – mutta sen vaikutukset näkyvät